Onze visie

Afgezien van alle kritiek, was het Parijs Akkoord een stap in de goede richting: na 21 jaar van onderhandelingen, waren alle regeringsleiders het er eindelijk over eens dat klimaatverandering vraagt om vastbesloten en collectieve acties. Het doel is duidelijk: de opwarming van de aarde onder de 1.5 °C houden en de wereld aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. Nu is het aan alle landen om woorden om te zetten in acties en het gat tussen ambitie en echte verandering te dichten. Met de verandering van het klimaat, moet onze samenleving veranderen. Wij geloven dat jongeren een belangrijke rol te spelen hebben in deze uitdaging.

 

In december 2019 zullen de regeringsleiders in Chili opnieuw bijeenkomen om voort te bouwen op de conferentie in Parijs en verdere stappen over klimaatverandering te bespreken. In de aanloop hiernaar toe zullen ook jongeren bijeenkomen op de global Conference Of Youth (COY) in Chili en lokale COY’s die over de hele wereld worden gehouden. Deze bijeenkomsten bereiden de jongeren voor op een deelname aan VN-processen. Ze dienen ook als werkplaats om nieuwe vormen van betrokkenheid te delen en te verkennen en om contact te leggen met LCOY’s en jongerenorganisaties in andere delen van de wereld. De LCOY in Nederland maakt deel uit van deze groeiende, wereldwijde gemeenschap.

 

Elke verandering moet echter bij het begin beginnen. Zonder het sterke en diverse jeugdnetwerk hier in Nederland zou deze LCOY niet mogelijk zijn. Wij zijn geinspireerd door de Jonge Klimaatbeweging, die de belangen van de Nederlandse jeugd bij de overheid vertegenwoordigt en invloed heeft op het Nederlandse Klimaatakkoord. Wij zijn gemotiveerd door Jongeren Milieu Actief, die honderden jongeren betrekken bij hun rechtszaak tegen Shell. En wij zien potentie voor een sterke internationale beweging in de duizenden jongeren die samenkwamen bij Ende Gelände tijdens de klimaatconferentie van vorig jaar in Bonn.

 

Met het zoeken naar oplossingen hier in Nederland en op de andere LCOY’s willen we regeringen, steden, bedrijven en andere gemeenschappen inspireren om ambitieuzer te worden in hun acties. We hechten veel waarde aan samenwerking en willen de jeugd hier in Nederland, in Europa en daarbuiten met elkaar verbinden. Om collectieve actie te bereiken wil deze jongerenconferentie de jeugd op nationaal niveau ondersteunen en hulp bieden bij het opbouwen van een internationaal jeugdnetwerk. Met alles wat wij doen, willen wij voortbouwen op de prestaties van eerdere COY’s, verbinden met andere COY’s en steun bieden aan toekomstige conferenties.

 

Om te zeggen dat het tijd is om actie te ondernemen tegen klimaatverandering zou niet op zijn plaats zijn: dat is het al jaren. Meer dan ooit moeten wij, jongeren, onze krachten bundelen in de bestrijding van klimaatverandering. We moeten onszelf een paar onaangename vragen stellen. Waar zijn wij in onze strijd tegen klimaatverandering? Wat willen we bereiken? Hoe gaan we dat bereiken? Wat hebben we daarvoor nodig van elkaar? Hoe sta ik hier zelf in? De LCOY is een plaats waar we deze vragen bespreken en samen tot antwoorden komen.